Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać Dodać żółtka, szybko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać łyżkę oleju. Przygotowaną masę wylać cienką warstwą na dużą lachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni, przez 15 minut. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon.
Czekolady roztopić. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.
Upieczony biszkopt rozłożyć, posmarować kremem. Na kremie ułożyć wiśnie. Zwinąć wszystko w rulon. Roladę posmarować kremem, oprószyć przez sitko kakao, udekorować wiśniami. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamiast wiśni można użyć dowolnych owoców sezonowych. Krem czekoladowy komponuje się świetnie z malinami.
Dodaj komentarz