ROLADA CZEKOLADOWA

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

CIASTO

  • 7 jajek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 140 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kakao

KREM

  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiśnie z nalewki do dekoracji i jako dodatek do kremu

Przygotowanie

CIASTO

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać Dodać żółtka, szybko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać łyżkę oleju. Przygotowaną masę wylać cienką warstwą na dużą lachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni, przez 15 minut. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon.



KREM

Czekolady roztopić. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.



ROLADA

Upieczony biszkopt rozłożyć, posmarować kremem. Na kremie ułożyć wiśnie. Zwinąć wszystko w rulon. Roladę posmarować kremem, oprószyć przez sitko kakao, udekorować wiśniami. Odstawić do lodówki na kilka godzin.



Wskazówki

Zamiast wiśni można użyć dowolnych owoców sezonowych. Krem czekoladowy komponuje się świetnie z malinami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.