Rolada szpinakowa

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 300 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • 3 jajka
  • 400 g łososia wędzonego w plastrach
  • 300 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek – do blanszowania
  • świeże zioła (np. oregano, majeranek, pietruszka) – do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Oliwę rozgrzewamy na patelni. Blanszujemy szpinak. Gdy już zmniejszy objętość i odparuje, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Blanszujemy chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.



Krok 2

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski. Zblanszowany szpinak także dodajemy do żółtek. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą.



Krok 3

Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.



Krok 4

Gdy ciasto nieco przestygnie, ale nadal będzie ciepłe, rozsmarowujemy na nim miękki serek śmietankowy (o temperaturze pokojowej) i układamy kawałki łososia. Ciasto z dodatkami przenosimy na blat razem z papierem. Roladę ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższego boku i odklejając delikatnie ciasto od papieru. Roladę kroimy w plastry i podajemy ze świeżymi ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.