Oliwę rozgrzewamy na patelni. Blanszujemy szpinak. Gdy już zmniejszy objętość i odparuje, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Blanszujemy chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski. Zblanszowany szpinak także dodajemy do żółtek. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Gdy ciasto nieco przestygnie, ale nadal będzie ciepłe, rozsmarowujemy na nim miękki serek śmietankowy (o temperaturze pokojowej) i układamy kawałki łososia. Ciasto z dodatkami przenosimy na blat razem z papierem. Roladę ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższego boku i odklejając delikatnie ciasto od papieru. Roladę kroimy w plastry i podajemy ze świeżymi ziołami.
Dodaj komentarz