Rolada szpinakowa to oryginalny pomysł na przekąskę imprezową. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis jeśli lubisz szpinak.
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak i podgrzewamy przez około 8 do 10 minut, aby woda odparowała. Odkładamy do lekkie przestudzenia.
W misce ubijamy jajka, dodajemy sól i pieprz. Dodajemy szpinak i mieszamy wszystko.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wylewamy masę jajeczną ze szpinakiem i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Tak, aby można było łatwo odkleić ciasto od papieru. Wyjmujemy i przekładamy ciasto na papierze do pieczenia na blat. Czekamy około 4 minuty.
Serek śmietankowy przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, Śmietankę Łaciatą, odrobinę soli i pieprzu. Przekładamy upieczony omlet na drugą stronę na czysty papier do pieczenia. Odklejamy papier z wierzchu. Smarujemy serkiem. Układamy plastry szynki. Następnie zwijamy roladę, lekko dociskając. Taką gotową roladę owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na około 1,5 do 2 godzin.
Wyjmujemy roladę i kroimy w plastry o szerokości około 1,5 cm. Podajemy z dodatkiem np. pomidorków koktajlowych.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Stokrotka
Opublikowany: 2018-02-21 21:04:00
Polecam, naprawdę dobra;-)