Przepis na najlepsze puree z dyni znajdziesz tutaj.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj lub wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20x20 cm.
W misce wymieszaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir i goździki.
Do dużej miski dodaj masło i cukier. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.
Dodaj puree z dyni i dokładnie wymieszaj łyżką.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając dokładnie, aż do połączenia.
Wylej ciasto do przygotowanej formy. Wygładź.
Piecz przez 25-30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.
Odstaw ciasto do wystudzenia. Pokrój w kwadraty. Przed podaniem każdy kawałek ozdób odrobiną syropu klonowego. Posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!
Dodaj komentarz