Rurki maślane z kremem

Autor:

beata777

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 250g masła Łaciate
  • 250 g śmietany Łaciata
  • 500g mąki
  • Szczypta soli

Masa

  • 200 g masła Łaciate
  • 3 żółtka
  • 1szkl cukru
  • Cukier waniliowy
  • 0,5 l mleka Łaciate
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę z solą posiekać z zimnym masłem. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce owinięte w folię. Ciasto rozwałkować na grubość 1mm, następnie pokroić w paski na ok 1,5cm na 25 cm. Ciasto nawijać na rurki zaczynając od węższej strony. Przed pieczeniem obsypać cukrem. Piec z termoobiegiem ok 15 min, bez termoobiegu ok 20min.





Krok 2

Do salaterki wlać 0,5szkl zimnego mleka,resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z 0,5 szkl mleka dodać obie mąki oraz żółtka, dobrze wymieszać, a następnie wlać na gotującej się mleko. Chwilę gotować uważając aby nie przypalić. Wystudzić. Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, aż do wyczerpania. Zimne rurki przekładać kremem





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.