Rustykalna tarta z truskawkami

Oryginalny pomysł na przygotowanie tarty z truskawkami. Prosty przepis, idealny na lato. Jeśli lubisz truskawki ten przepis jest dla Ciebie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 350 g truskawek
  • listki np. mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder i zimne masło, następnie siekamy je z mąką. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.



Krok 3

Na ciasto układamy płatki owsiane i na nie truskawki, zostawiając kilka centymetrów brzegów. Zawijamy boki ciasta do środka. Wkładamy ciasto do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu dekorujemy listkami np. mięty.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.