Pyszne pulpeciki z okonia, w środku których znajdziemy aromatyczny farsz grzybowy. Danie uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Następnie gotujemy, odcedzamy i drobno kroimy. Kroimy również bardzo drobno 250 g filetów z okonia i 1 cebulę.
Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim cebulę, dodajemy rozdrobnioną rybę oraz grzyby i przez 4 minuty smażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz sól, pieprz i cukier. Pozostałą rybę przepuszczamy przez maszynkę.
Do zmielonej ryby dodajemy śmietankę Łaciatą, 1 cebulę i bułkę tartą, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki z ryby z farszem grzybowym w środku.
Wstawiamy bulion warzywny i wkładamy do niego kulki rybne. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy kulki i układamy na półmisku. Dekorujemy np. szczypiorem.
Polecamy kule w zestawie z ziemniakami purée, polane roztopionym masłem.
Dodaj komentarz