Ryż Biryani z krewetkami

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 2 zielone chili
  • 2 łyżki oleju
  • świeża kolendra

Marynata do krewetek:

  • 1/2 kg krewetek
  • 1/2 szklanki jogurtu typ grecki Mlekpol
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • sól

Ryż:

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu basmati
  • 2 szklanki wody
  • 1 laska cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 2-3 nasiona kardamonu
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki umyj, oczyść i obierz. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry. Pomidory pokrój w kostkę. Chili pokrój drobno. Kolendrę posiekaj.



Krok 2

Przygotuj marynatę do krewetek. W misce połącz jogurt, chili, kurkumę, kolendrę w proszku i sól. Dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Do krewetek dodaj marynatę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15-20 min.



Krok 4

Przygotuj ryż. Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie na sicie. Zalej wodą i odstaw na palnik na średniej mocy. Dodaj cynamon, goździki, kardamon i sól. Gotuj, aż do miękkości ryżu, a następnie odstaw.



Krok 5

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż do zarumienienia. Dodaj pomidory, posiekaną kolendrę i zielone chili. Gotuj aż zmiękną.



Krok 6

Na patelnię dodaj krewetki i smaż, aż będą gotowe.



Krok 7

Na dnie naczynia żaroodpornego układaj na zmianę warstwy ryżu i krewetek. Wierzch dania obsyp resztą smażonej cebuli i kolendry.



Krok 8

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Smacznego!



Wskazówki

Podawaj to danie z ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol lub śmietaną Łaciatą 18%, aby złagodzić ostrość potrawy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.