Ryż z kalmarami

Danie jednogarnkowe, samo w sobie jest pełnym posiłkiem obiadowym. Proste i szybkie w przygotowywaniu. Nawet osoba o najmniejszych umiejętnościach kulinarnych poradzi sobie z nim doskonale.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 600 g kalmarów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 natka pietruszki
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącej oliwie na złoty kolor. Dodajemy ryż i gotujemy przez 10-15 minut, podlewając wodą za każdym razem, gdy się wchłonie.



Krok 2

Dodajemy kalmary. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.