Szaszłyk to wszystko to, co uda nam się nabić na patyczek. Jest jednym z ulubionych wakacyjnych dań – zwłaszcza, kiedy serwujemy go z grilla. W jego skład wchodzi zazwyczaj mięso i warzywa lub owoce. W tej wersji proponujemy ostre, zbójnickie szaszłyki jagnięce.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mięso jagnięce dokładnie myjemy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Następnie dodajemy po połówce łyżeczki soli i pieprzu. Całość zalewamy śmietanką Łaciatą, którą wcześniej mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem i drobno pokrojoną papryczką chili.
Na drewniane lub metalowe patyczki nabijamy przygotowane wcześniej kawałki mięsa, które skrapiamy 1 łyżką oliwy.
Szaszłyki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 stopniach. Na koniec kropimy szaszłyki sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz