Salami czekoladowe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g kruchych ciasteczek
  • 150 g masła Łaciate
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • ⅓ szklanki orzechów laskowych lub włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Możemy użyć mieszanki ciasteczek lub wykorzystać ciastka, biszkopty które zalegają w naszej kuchni. Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki. W małym garnku rozpuszczamy czekoladę, ciągle mieszając rozpuszczamy na jednolitą masę (lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej).



Krok 2

Masło ubijamy za pomocą miksera na puszysty krem. Dodajemy cukier i jajka, ubijamy. Dolewamy lekko ostudzoną czekoladę i pokrojone orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy ciasteczka i łączymy z masą czekoladową.



Krok 3

Ciasto formujemy w wałek i  zawijamy papierem do pieczenia, zawijamy końcówki i odkładamy do schłodzenia w lodówce na noc.



Krok 4

Przed podaniem opruszamy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.