Do dużego garnuszka wsypujemy łyżkę cukru, dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy z ciepłym mlekiem. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli, mleko oraz rozmieszane drożdże. Składniki mieszamy i zagniatamy, a na koniec dodajemy miękkie masło Łaciate i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy czystą szmatką. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat. Rolujemy i dzielimy na ok. 10 kawałeczków. Każdy z nich rolujemy i skręcamy w 'ślimaczka'. w szczeliny delikatnie wciskamy małe porcje sera i owoce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok.30-40 minut. Po wyjęciu można bułeczki posmarować lukrem.
Najlepiej smakują z leśnymi jagodami. Jednak poza sezonem borówki amerykańskie również dobrze się sprawdzają.
Dodaj komentarz