Zakręcone jagodzianki z serem

Autor:

Anita

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

drożdżówki

  • 600 gr mąki pszennej,
  • 30 gr drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100 gr miękkiego masła Łaciate,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 300 ml letniego mleka,
  • ,
  • Do nadzienia:,
  • ok.300 gr jagód lub borówki amerykańskiej,
  • ok. 300 gr twarożku śmietankowego

Przygotowanie

Krok 1

Do dużego garnuszka wsypujemy łyżkę cukru, dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy z ciepłym mlekiem. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli, mleko oraz rozmieszane drożdże. Składniki mieszamy i zagniatamy, a na koniec dodajemy miękkie masło Łaciate i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy czystą szmatką. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.



Krok 2

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat. Rolujemy i dzielimy na ok. 10 kawałeczków. Każdy z nich rolujemy i skręcamy w 'ślimaczka'. w szczeliny delikatnie wciskamy małe porcje sera i owoce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok.30-40 minut. Po wyjęciu można bułeczki posmarować lukrem.



Wskazówki

Najlepiej smakują z leśnymi jagodami. Jednak poza sezonem borówki amerykańskie również dobrze się sprawdzają.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.