Sałatka Caprese

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki balsamicznego octu
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 duży pomidor
  • 150 g sera mozzarella plastry Mlekpol
  • 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pomidora umyj, osusz i pokrój w plastry.



Krok 2

W małym garnku, połącz balsamiczny ocet i miód. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień i gotuj, aż mieszanka zredukuje się o połowę i zgęstnieje, co zajmie około 10-15 minut. Odstaw do ostudzenia.



Krok 3

Na talerzu, ułóż na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Rozłóż liście bazylii pomiędzy warstwami.



Krok 4

Skrop oliwą z oliwek i gotową masą balsamiczną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.



Krok 5

Podawaj od razu lub schłódź w lodówce przed podaniem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.