Wszystkie składniki sałatki doskonale wpłyną na nasze zdrowie. Sałatka jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Warto ją przygotować np. na kolację.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Ze śmietanką
Przygotowanie sałatki zaczynamy od nagrzania wody w garnku oraz doprowadzenie jej do wrzenia. Kalafior dokładnie myjemy, oddzielamy różyczki kalafiora i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 5 minut.
W tym czasie rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni przez chwilę. Dodajemy liście świeżego szpinaku i lekko podsmażamy przez 2 minuty. Następnie przekładamy zawartość patelni do miski.
Po ugotowaniu kalafiora odcedzamy go i opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie lekko go rumienimy na rozgrzanej patelni z łyżeczką oliwy. Kalafior dodajemy do szpinaku.
Na suchą rozgrzaną patelnię wsypujemy płatki migdałowe i prażymy je przez 4 minuty ciągle mieszając. Kiedy widzimy, że płatki są już zarumienione, ściągamy je z patelni i posypujemy nimi naszą sałatkę.
W osobnym naczyniu przygotowujemy dressing. Do Śmietanki Łaciatej dodajemy sól, pieprz oraz posiekany świeży tymianek. Całość mieszamy i dodajemy do naszej sałatki.
Dodaj komentarz