Krem z cukinii z twarogiem i miętą

Obłędna zupa ze smażonym twarogiem. Idealny pomysł na nietuzinkowy obiad. Nie czekaj i spróbuj!

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • 1 litr wywaru z jarzyn
  • ½ łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 twaróg Mazurski Smak tłusty
  • ½ szklanki śmietanki UHT Łaciata 12%
  • kilka listków mięty
  • 3 łyżki sezamu
  • ½ łyżki oliwy
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka dajemy masło i wlewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażamy.

Doprawiamy pieprzem białym mielonym. Obieramy ziemniaki ze skórki.

Ziemniaki oraz cukinie kroimy w równe kawałki i dodajemy do garnka.

Całość doprawiamy do smaku solą. Wlewamy wywar z jarzyn.

Na koniec dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.



Krok 2

Do zupy dodajemy śmietankę Łaciata 12%. Wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie dodajemy miętę. Miksujemy zupę na gładki krem.



Krok 3

Rozgrzewamy patelnię grillową.

Twaróg Mazurski Smak tłusty kroimy na gruba plasterki i obtaczamy w sezamie. Następnie smażymy na patelni grillowej.



Krok 4

Gotową zupę krem nalewamy do miski, na wierzchu kładziemy pieczony twaróg w sezamowej panierce. Całość dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.