Sałatka rzymska z grzankami

Ta niezwykle prosta sałatka na pewno znajdzie swoich fanów. Jest szybka, smaczna, sycąca i nie wymaga dużego nakładu czasu ani składników. Wyjątkowości nadają jej grzanki i sos, które możemy wykonać własnoręcznie w domowym zaciszu dla najbliższych.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 kromki chleba
  • - 1 opakowanie sałaty
  • - 1 opakowanie kiełków np. z rzodkiewki

Sos:

  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 3 łyżki przegotowanej, ostudzonej wody
  • - 0,5 łyżeczki oregano
  • - 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • - 0,5 łyżeczki soli ziołowej
  • - 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Przygotowanie

Krok 1

Najpierw musimy pokroić chleb w kostkę i podsmażyć go na oleju, aż ładnie się zarumieni i będzie chrupki. W tym czasie robimy sos do sałatki. W małej miseczce mieszamy ze sobą wodę, oliwę i przyprawy dokładnie mieszając.



Krok 2

Kiedy mamy już przygotowany sos, na talerzu układamy sałatę i grzanki.



Krok 3

Dodajemy kiełki i polewamy sałatkę wcześniej przygotowanym sosem.



Wskazówki

Jeżeli chcemy zmienić smak naszego sosu, możemy dodać do niego musztardę, kilka kropel soku z cytryny, sól oraz pieprz. W ten sposób uzyskamy pyszny sos winegret.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.