Szpinak miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju i przypraw.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku ok. 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem śmietankowym.
Gotowanego kurczaka kroimy w kostkę i wykładamy na serek. 3 łyżki majonezu, ketchup oraz 20 dkg sera startego na drobnych oczkach łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz resztę sera żółtego. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
Sałatkę schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Dodaj komentarz