Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, dno posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz, boki tortownicy wysmarować masłem.
Serek wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody (dokładnie rozmieszać) i poczekać aż przestygnie. Letnią żelatynę dodać do serka, bardzo powoli, jednocześnie miksując mikserem na małych obrotach, tak aby żelatyna nie posklejała się i nie potworzyła grudek.
Gotową masę serową przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wymieszać i odstawić do stężenia.
Gdy galaretka będzie prawie gotowa wyjąć sernik z lodówki i na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Sernik ponownie wstawić do lodówki i schłodzić przez całą noc. Na koniec można udekorować kolorowymi dodatkami.
Dodaj komentarz