Bób, podobnie jak inne warzywa z roślin strączkowych, zawiera znaczną ilość białka. Dodatkowo bób posiada wysokie pokłady błonnika pokarmowego i kwasu foliowego.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Zacznij od ugotowania bobu. Do małego garnka nalej wody i osól. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj bób i gotuj bez przykrycia przez 15 minut.
W czasie, gdy bób będzie się gotował rukolę opłucz pod wodą i odstaw do odsączenia. Cebulę obierz z zewnętrznych warstw i drobno posiekaj. Paprykę umyj i pokrój na małe kawałki.
Gdy bób już się ugotuje, przecedź go i przelej zimną wodą. Przygotuj miskę na sałatkę, połącz wszystkie wcześniej przygotowane składniki (rukola, papryka, cebula, bób) i dodaj oliwki.
Całość dopraw solą i pieprzem według uznania, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Zamiast papryki możesz użyć pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki.
Dodaj komentarz