Sałatka z bobu

Bób, podobnie jak inne warzywa z roślin strączkowych, zawiera znaczną ilość białka. Dodatkowo bób posiada wysokie pokłady błonnika pokarmowego i kwasu foliowego.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g bobu
  • 50 g czarnych oliwek
  • 200 g rukoli
  • 2 papryki czerwone
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Zacznij od ugotowania bobu. Do małego garnka nalej wody i osól. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj bób i gotuj bez przykrycia przez 15 minut.



Krok 2

W czasie, gdy bób będzie się gotował rukolę opłucz pod wodą i odstaw do odsączenia. Cebulę obierz z zewnętrznych warstw i drobno posiekaj. Paprykę umyj i pokrój na małe kawałki.



Krok 3

Gdy bób już się ugotuje, przecedź go i przelej zimną wodą. Przygotuj miskę na sałatkę, połącz wszystkie wcześniej przygotowane składniki (rukola, papryka, cebula, bób) i dodaj oliwki.



Krok 4

Całość dopraw solą i pieprzem według uznania, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.



Wskazówki

Zamiast papryki możesz użyć pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.