Sałatka z grillowanymi krewetkami

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 krewetek
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 średnie pieczarki
  • 2 zielone cebulki

Dressing sezamowo-imbirowy:

  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki oleju sezamowego

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj dressing. Sezam upraż na suchej patelni. Imbir i czosnek drobno posiekaj. W mikserze połącz ocet ryżowy, sezam, sos sojowy, imbir i czosnek. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Powoli dodawaj olej rzepakowy i sezamowy, aż składniki się połączą.



Krok 2

Krewetki umyj, oczyść i obierz. Posmaruj krewetki 2-3 łyżkami dressingu sezamowo-imbirowego. Grilluj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż będą różowe, obracając je raz.



Krok 3

Pomidorki przekrój na pół. Pieczarki obierz i pokrój cienko. Cebulki pokrój na ukos.



Krok 4

Podziel mix sałat na dwa duże talerze. Dodaj krewetki, pomidorki, pieczarki i zieloną cebulkę. Polej sałatkę dressingiem sezamowo-imbirowym według uznania. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.