Sałatka z koperkiem

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 1 zielony ogórek
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka winnego octu
  • Sól do smaku

Sos:

  • 1 żółtko z ugotowanego na twardo jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 150 ml śmietany Łaciatej 18%
  • 2-3 łyżki łuskanego słonecznika

Przygotowanie

Krok 1

Żółtko z jajka zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę do czosnku, wymieszać z musztardą, cukrem i śmietaną.





Krok 2

Ziarna słonecznika uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, zetrzeć lub pokroić w cienkie plasterki, odcisnąć z wody. Sałatę połączyć z ogórkiem i posiekanym koperkiem, przyprawić do smaku solą i octem, wymieszać.





Krok 3

Sałatę przed podaniem oblać przygotowanym sosem i posypać ziarnami słonecznika. Podawać od razu po przygotowaniu.





Wskazówki

Zielona sałata ze świeżym ogórkiem i koperkiem to pyszny i szybki do przygotowania dodatek do dania z mięsem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.