Smaczna i kolorowa sałatka, którą można przygotować przez cały rok. Tym razem na sałacie znalazły się smażone na maśle i czosnku krewetki, awokado, mango i pomidorki koktajlowe. Całość spaja oryginalny, limonkowy sos winegret. Jeśli jesteśmy fanami pikantnych smaków, do dressingu można dodać pół ostrej papryczki.
Danie: Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Fit
Bez glutenu
Jeśli używamy mrożonych krewetek, należy je wcześniej rozmrozić. Następnie krewetki obrać z pancerza i oczyścić, usuwając ciemne jelito.
Czosnek pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, a chwilę później krewetki. Smażyć z obu stron po około 2-3 minuty – krewetki będą gotowe, gdy się skurczą i zwiną do środka.
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.
Pomidorki umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki. Awokado i mango obrać, pokroić w plastry.
Na talerze wyłożyć sałatę, a następnie pomidorki, awokado, mango i krewetki. Całość polać limonkowym winegretem.
Dodaj komentarz