Sałatka z piersią z kurczaka i ananasem

Ta sałatka z pewnością przekona każdego niedowiarka, że szpinak jest pyszny - trzeba go tylko odpowiednio podać. Z soczystym kurczakiem i ananasem smakuje rewelacyjnie.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 200 g sałaty (ulubionej)
  • ½ puszki ananasa
  • 1/2 szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dość drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na maśle na złoty kolor.



Krok 2

Sałatę oczyszczamy. Ananasa kroimy w kostkę.



Krok 3

Zabieramy się do przygotowywania sosu. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy ze śmietanką Łaciatą, doprawiamy w razie potrzeby do smaku pieprzem i solą.



Krok 4

Łączymy ze sobą wszystkie składniki sałatki i polewamy całość sosem czosnkowym. Podajemy np. z chrupiącym pieczywem.



Wskazówki

Surowego, przyprawionego kurczaka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.