Kasza gryczana może być zamiennikiem ryżu i makaronów w sałatkach. Posiada prawie 2 razy więcej błonnika pokarmowego. Nie jest zbyt popularna, ale jej połączenie ze słodką marchewką z pewnością zasmakuje i zaskoczy domowników.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
W garnku grzejemy wodę z odrobiną soli. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, wkładamy do niej woreczek kaszy i gotujemy około 20 minut, aż zrobi się miękka. Marchewka nie musi być ugotowana, ważne, żebyśmy ją umyli i obrali. Potem należy ją pokroić w drobną kostkę.
Kiedy kasza jest już prawie gotowa, kroimy cebulkę drobno, a natkę pietruszki siekamy. Teraz wystarczy odcedzić kaszę na sicie i wyjąć ją z woreczka. Kasze z marchewką i cebulką mieszamy, a następnie przystrajamy natką pietruszki.
Posiekana pietruszka dodaje więcej smaku i aromatu od tej porwanej na kawałki.
Dodaj komentarz