Schab pieczony z zielonym pieprzem

Pyszny pieczony schab, który możemy zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się do obiadu, kanapek, sałatki. Uniwersalny i bardzo prosty w przygotowaniu. Wymaga jednak czasu na marynowanie i pieczenie.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg schabu wieprzowego
  • 3 łyżki zielonego pieprzu

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Schab myjemy i dokładnie osuszamy. 1 łyżkę zielonego pieprzu dokładnie rozgniatamy i mieszamy ją ze wszystkimi składnikami marynaty (ząbki czosnku przeciskamy przez praskę).



Krok 2

Schab nacieramy dokładnie marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 3

Kolejnego dnia przekładamy schab do rękawa do pieczenia. Posypujemy 3 łyżkami zielonego pieprzu i zamykamy rękaw. W folii rękawa robimy wykałaczką kilka „dziurek”. Nastawiamy piekarnik na 190°C.



Krok 4

Schab pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 2,5 godziny.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 18:26:00

Świetny przepis, warty wypróbowania.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.