Serek jaglany waniliowy z nektarynką i orzechami

Serek jaglany z dodatkiem wanilii i owoców to pyszny zamiennik śniadaniowego jogurtu. Przygotujesz go szybko i łatwo. Możesz dodać inne ulubione owoce. Ze względu na orzechy, przepis należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej.

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Soja

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Skadniki

  • - 1 szklanka kaszy jaglanej
  • - 2,5 szklanki mleka sojowego, kokosowego lub zwykłego
  • - 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • - 1 szklanka orzechów nerkowca
  • - 5 migdałów
  • - 4 łyżki miodu
  • - 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

Przygotowanie

Krok 1

Orzechy nerkowca zalewamy wodą i wstawiamy je do lodówki na 8 godzin (na noc).



Krok 2

Rano przygotowujemy serek. Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy wodą. Woda musi być ciepła. Dobrze i dosyć długo płuczemy. Zagotowujemy litr wody i wsypujemy kaszę, wyłączamy gaz. Po 3 minutach kaszę przelewamy przez sito. Płuczemy dokładnie pod wodą.



Krok 3

W garnku zagotowujemy mleko. Dorzucamy kaszę i zmniejszamy płomień. Gotujemy przez 20 minut. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypaliła. Wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę.



Krok 4

Do blendera przekładamy kaszę, jogurt, orzechy, miód i ekstrakt waniliowy. Miksujemy wszystko na gładką masę.



Krok 5

Nektarynkę czy inny owoc myjemy i kroimy w kostkę. Migdały siekamy na małe kawałki. Kaszę jaglaną przekładamy do miseczki i serwujemy z pokrojonym owocem i migdałami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.