Serek jaglany z dodatkiem wanilii i owoców to pyszny zamiennik śniadaniowego jogurtu. Przygotujesz go szybko i łatwo. Możesz dodać inne ulubione owoce. Ze względu na orzechy, przepis należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej.
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Soja
Orzechy nerkowca zalewamy wodą i wstawiamy je do lodówki na 8 godzin (na noc).
Rano przygotowujemy serek. Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy wodą. Woda musi być ciepła. Dobrze i dosyć długo płuczemy. Zagotowujemy litr wody i wsypujemy kaszę, wyłączamy gaz. Po 3 minutach kaszę przelewamy przez sito. Płuczemy dokładnie pod wodą.
W garnku zagotowujemy mleko. Dorzucamy kaszę i zmniejszamy płomień. Gotujemy przez 20 minut. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypaliła. Wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę.
Do blendera przekładamy kaszę, jogurt, orzechy, miód i ekstrakt waniliowy. Miksujemy wszystko na gładką masę.
Nektarynkę czy inny owoc myjemy i kroimy w kostkę. Migdały siekamy na małe kawałki. Kaszę jaglaną przekładamy do miseczki i serwujemy z pokrojonym owocem i migdałami.
Dodaj komentarz