sernik

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 kg białego sera twarogowego ,
  • 1 kostka margaryny lub masła ,
  • 1 szklanka cukru ,
  • 5 jajek ,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej ,
  • 5 ml (1/2 buteleczki) olejku cytrynowego,
  • 1/2 szkl. rodzynek,
  • Ciasto : ,
  • 1 kostka margaryny lub masła,
  • 1 szklanka cukru cukru,
  • 5 jajek ,
  • 3 szkl. mąki pszennej ,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
  • 3/4 szklanki mleka -,
  • gotowa polewa kakaowo -mleczna albo inna wedle uznania.

Przygotowanie

Krok 1

1 Ser zmielić przez maszynkę trzykrotnie . Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać ser i pomieszać, dodać mąkę ziemniaczaną. Odstawić i przygotować ciasto. 2 Utrzeć margarynę z cukrem, dodając kolejno całe jajka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać do sera ubite na sztywno białka, olejek, rodzynki i wymieszać. 3. Około 3 garście ciasta przełożyć do miski i rozrobić z 3/4 szklanki mleka. Wymieszać dobrze łyżką, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Resztę ciasta wlać na blachę. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i polać ją rzadkim ciastem. Wygładzić z wierzchu łyżką. 4. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut Gdy sernik ostygnie , WIERZCH polac polewa czekoladowo-mleczną.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.