Pyszny, orzeźwiający sernik o idealnie kremowej konsystencji, którą otrzymuje się dzięki odpowiednio długiemu pieczeniu i chłodzeniu. Świetnie sprawdzi się latem, szczególnie na przyjęciach w ogrodzie. To jeden z tych deserów, których smak zostaje w pamięci na długo.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło roztopić i przestudzić. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przełożyć do miski i połączyć z masłem.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Limonki sparzyć i wyszorować. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
W dużej misie umieścić twaróg, cukier puder, jajka, żółtka oraz sok i skórkę limonki. Zmiksować krótko, jedynie do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Na dole piekarnika umieścić blaszkę wypełnioną prawie w całości gorącą wodą.
Na ciasteczkowy spód wylać masę serową.
Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, kontrolując stopień ścięcia sernika (szczególnie na środku). Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Dodaj komentarz