Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, dno posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz, boki tortownicy wysmarować masłem.
Serek wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody (dokładnie rozmieszać) i poczekać, aż przestygnie. Letnią żelatynę dodać do serka, bardzo powoli, jednocześnie miksując mikserem na małych obrotach, tak aby żelatyna nie posklejała się i nie potworzyła grudek. Gotową masę serową przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Wymieszać i odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie prawie gotowa, wyjąć sernik z lodówki i na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Sernik ponownie wstawić do lodówki i schłodzić przez całą noc. Na koniec można udekorować kolorowymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz