Sernik na zimno

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 60 dag serka homogenizowanego Rolmlecz wanilia
  • - 1/2 szklanki cukru pudru,
  • - 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • - 4,5 łyżeczki żelatyny,
  • - 1/4 szklanki wrzącej wody (do rozpuszczenia żelatyny),
  • - 1 galaretka truskawkowa,
  • - kolorowe dodatki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, dno posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz, boki tortownicy wysmarować masłem.





Krok 2

Serek wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody (dokładnie rozmieszać) i poczekać, aż przestygnie. Letnią żelatynę dodać do serka, bardzo powoli, jednocześnie miksując mikserem na małych obrotach, tak aby żelatyna nie posklejała się i nie potworzyła grudek. Gotową masę serową przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki.



Krok 3

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Wymieszać i odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie prawie gotowa, wyjąć sernik z lodówki i na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Sernik ponownie wstawić do lodówki i schłodzić przez całą noc. Na koniec można udekorować kolorowymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.