Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, sezam i całość miksujemy. Na koniec dokładamy płatki i mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy zmiksowaną masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Wkładamy do lodówki.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml przegotowanej, gorącej wody. Ciepłą żelatynę dodajemy do sera i miksujemy na wysokich obrotach. Śmietankę ubijamy z łyżka cukru pudru i łączymy z serem. Całość ponownie miksujemy, tylko tyle, żeby połączyły się składniki. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa. Masę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.
Miąższ z arbuza (bez pestek) miksujemy. Oczyszczone truskawki miksujemy. Owoce mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, przelewamy do owoców i całość, ponownie, dokładnie miksujemy. Rada: cukier dodajemy na końcu, ponieważ jego ilość zależy od tego, jak słodkie mamy owoce. Galaretka nie powinna być zbytnio słodka, ma kontrastować z masą serową. Galaretkę przelewamy na masę serową i całość pozostawiamy na minimum 6 godzin w lodówce.
Do boków sernika przyklejamy płatki migdałów, wierzch dekorujemy truskawkami i miętą.
Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, delikatnie łączenie okrawamy nożem.
Dodaj komentarz