Sernik na zimno z galaretką arbuzowo-truskawkową

Autor:

Monika Lemko

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód kruchy:

  • 12 szt. okrągłych biszkoptów,
  • 50 g bardzo miękkiego masła Łaciate lub rozpuszczonego,
  • 100 g ziaren sezamu,
  • 40 g płatków migdałów

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%,
  • 150 g cukru pudru,
  • ok. 8 łyżeczek żelatyny (więcej niż na 1 litr),
  • 200 ml śmietanki Łaciatej 30%,
  • + 1 kopiasta łyżka cukru pudru

Galaretka owocowa:

  • 150 ml zmiksowanego miąższu arbuza,
  • 250–300 ml zmiksowanych truskawek, ok. 200-250 g,
  • 3 łyżeczki żelatyny (na ok. 0,5 l),
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru pudru (do smaku)

Dodatkowo:

  • płatki migdałów,
  • świeże truskawki,
  • listki mięty

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, sezam i całość miksujemy. Na koniec dokładamy płatki i mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy zmiksowaną masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Wkładamy do lodówki.





Krok 2

Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml przegotowanej, gorącej wody. Ciepłą żelatynę dodajemy do sera i miksujemy na wysokich obrotach. Śmietankę ubijamy z łyżka cukru pudru i łączymy z serem. Całość ponownie miksujemy, tylko tyle, żeby połączyły się składniki. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa. Masę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.





Krok 3

Miąższ z arbuza (bez pestek) miksujemy. Oczyszczone truskawki miksujemy. Owoce mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, przelewamy do owoców i całość, ponownie, dokładnie miksujemy. Rada: cukier dodajemy na końcu, ponieważ jego ilość zależy od tego, jak słodkie mamy owoce. Galaretka nie powinna być zbytnio słodka, ma kontrastować z masą serową. Galaretkę przelewamy na masę serową i całość pozostawiamy na minimum 6 godzin w lodówce.





Krok 4

Do boków sernika przyklejamy płatki migdałów, wierzch dekorujemy truskawkami i miętą.





Wskazówki

Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, delikatnie łączenie okrawamy nożem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.