Letnia wersja sałatki tabbouleh, jeszcze bardziej kolorowa i orzeźwiająca od podstawowej wersji. Idealna propozycja na kolację lub jako dodatek do dań z grilla. Do jej przygotowania warto użyć ziół i pomidorów od sprawdzonych dostawców - w końcu to one grają tu pierwsze skrzypce.
Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Orzechy
Wegetariańskie
Bez laktozy
Kaszę bulgur przełożyć do miski lub garnka. Zalać osolonym wrzątkiem na wysokość 2 centymetrów powyżej poziomu kaszy. Przykryć i odstawić na 10 minut.
Pomidory pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na sito i odstawić na 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru soków.
Natkę pietruszki i miętę bardzo dokładnie posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Granaty obrać i wyciągnąć z nich pestki.
W misce wymieszać kaszę, pomidory, natkę pietruszki, miętę, cebulę, granaty i pokruszone pistacje. W słoiczku wymieszać składniki dressingu i polać nim sałatkę. Dokładnie wymieszać, a następnie spróbować i doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Dodaj komentarz