Tabbouleh z granatem i pistacjami

Letnia wersja sałatki tabbouleh, jeszcze bardziej kolorowa i orzeźwiająca od podstawowej wersji. Idealna propozycja na kolację lub jako dodatek do dań z grilla. Do jej przygotowania warto użyć ziół i pomidorów od sprawdzonych dostawców - w końcu to one grają tu pierwsze skrzypce.

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ szklanki drobnej kaszy bulgur
  • 4 granaty
  • 3 średnie pomidory
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 1 pęczek mięty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka obranych pistacji

Dressing:

  • 125 ml oliwy z oliwek
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę bulgur przełożyć do miski lub garnka. Zalać osolonym wrzątkiem na wysokość 2 centymetrów powyżej poziomu kaszy. Przykryć i odstawić na 10 minut.



Krok 2

Pomidory pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na sito i odstawić na 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru soków.



Krok 3

Natkę pietruszki i miętę bardzo dokładnie posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Granaty obrać i wyciągnąć z nich pestki.



Krok 4

W misce wymieszać kaszę, pomidory, natkę pietruszki, miętę, cebulę, granaty i pokruszone pistacje. W słoiczku wymieszać składniki dressingu i polać nim sałatkę. Dokładnie wymieszać, a następnie spróbować i doprawić do smaku pieprzem oraz solą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.