Sernik na zimno z galaretką i brzoskwiniami

Klasyczny sernik na zimno z brzoskwiniami. Idealny na letni deser. Sprawdzi się także zimą, kiedy brakuje świeżych brzoskwiń. Serek homogenizowany podany w przepisie, można zastąpić twarogiem sernikowym z wiaderka.

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 120 g biszkoptów
  • 500 g brzoskwiń w syropie
  • 3 łyżeczki konfitury z wiśni
  • 1 opak. galaretki brzoskwiniowej
  • 75 dag serka homogenizowanego o smaku naturalnym Rolmlecz
  • ½ szklanki mleka Łaciate
  • 5 żółtek
  • 250 g masła Łaciate
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Krok 1

Do miseczki wlewamy 2 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka w garnuszku doprowadzamy do wrzenia. Do dwóch łyżek zimnego mleka dodajemy żelatynę, a gdy napęcznieje zalewamy pozostałym wrzącym mlekiem. Energicznie mieszamy, tak, by nie powstały grudki. Odstawiamy do ostygnięcia.



Krok 2

W garnku podgrzewamy wodę (jej ilość zgodna z instrukcją na opakowaniu galaretki). Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z brzoskwiń. Odstawiamy do przechłodzenia.



Krok 3

Spód tortownicy wykładamy biszkoptami.



Krok 4 

Ucieramy masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy żółtka na przemian z łyżeczką sera. Następnie wlewamy rozpuszczoną w mleku żelatynę i mieszamy.



Krok 5

Masę serową wlewamy na przygotowany spód i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki.



Krok 6

Po tym jak sernik lekko stężeje układamy ćwiartki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na 2 h.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2017-12-19 09:06:00

Bardzo lubię takie ciasta i muszę wypróbować ten przepis :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.