Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Zaczynamy od spodu sernika. Mielimy ciastka i dodajemy do nich rozpuszczone masło, mieszamy do uzyskania wilgotnych okruchów. Wykładamy je na dno tortownicy i porządnie chłodzimy.
Sernik: rozpuszczamy białą czekoladę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. Twaróg dokładnie blendujemy, aby nie było w nim żadnych grudek. Łączymy go z pozostałymi składnikami i blendujemy tylko do połączenia składników. (nie dłużej, ponieważ za bardzo napowietrzymy sernik i po upieczeniu opadnie). Do masy serowej dolewamy ostrożnie czekoladą i dokładnie mieszamy. Wylewamy ją na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli wodnej przez 1h w 150 stopniach (z termoobiegiem). Upieczony sernik dokładnie chłodzimy.
Pralina: na patelni rozpuszczamy miód oraz masło. Masa zacznie się mocno pienić, ale tak ma być. Powoli dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Dosypujemy pokruszone orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Masa powinna widocznie zgęstnieć. Praliną wylewamy na zimny sernik i mocno chłodzimy. Po kilku godzinach podajemy! (pralina będzie się kruszyć przy krojeniu). Smacznego! :)
Dodaj komentarz