Sernik z jabłkami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 20 dag masła Łaciate
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kg 30 dag sera z wiaderka
  • ⅔ szkl. oleju
  • 25 dag cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Aromat cytrynowy
  • Aromat pomarańczowy

Dodatkowo:

  • 3-4 jabłka
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 łyżki mąki tortowej

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.




Ciasto podzielić na 3 części. 2 części zawinąć w folię i włożyć do lodówki, a trzecią do zamrażarki.



Masa serowa

Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości. Połączyć z serem, dodać olej, budynie, skórkę pomarańczową, aromaty i delikatnie wymieszać.




Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z bokami o wymiarach 22/37. Wylać masę serową, ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka.




Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką i kisielem, wyłożyć na ciasto.




Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60-65 minut w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.