Sałatka buraczana

Orzeźwiająca sałatka bogata w źródło łatwo przyswajalnego naturalnego żelaza w połączeniu z komosą ryżową, której właściwości prozdrowotne znane są już od starożytności. Świetnie nadaje się jako drugie śniadanie dostarczając białka oraz węglowodanów złożonych tak bardzo potrzebnych, aby dostarczyć energii w ciągu dnia.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -80g komosy ryżowej
  • -2 buraki
  • -1 papryka
  • -gruszka
  • -świeży szczypiorek
  • -sól
  • -pieprz
  • -połowa cytryny
  • -1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Buraka obierz i ugotuj na parze 15 minut. Komosę ryżową przepłucz wodą i gotuj 15 minut w wodzie w stosunku 1:2. Nie mieszaj jej w czasie gotowania.



Krok 2

W międzyczasie umyj paprykę i gruszkę, przekrój na połowę i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę.



Krok 3

Ugotowanego buraka pokrój w kostkę i dodaj do uprzednio przygotowanej papryki i gruszki. Gdy komosa ryżowa wchłonie całą wodę dodaj ją do pozostałych składników.



Krok 4

Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwy i listki świeżego szczypiorku. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.



Wskazówki

Jeśli nie masz świeżego szczypiorku możesz go zastąpić tymiankiem, a zamiast gruszki użyć melona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.