Orzeźwiająca sałatka bogata w źródło łatwo przyswajalnego naturalnego żelaza w połączeniu z komosą ryżową, której właściwości prozdrowotne znane są już od starożytności. Świetnie nadaje się jako drugie śniadanie dostarczając białka oraz węglowodanów złożonych tak bardzo potrzebnych, aby dostarczyć energii w ciągu dnia.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez glutenu
Buraka obierz i ugotuj na parze 15 minut. Komosę ryżową przepłucz wodą i gotuj 15 minut w wodzie w stosunku 1:2. Nie mieszaj jej w czasie gotowania.
W międzyczasie umyj paprykę i gruszkę, przekrój na połowę i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę.
Ugotowanego buraka pokrój w kostkę i dodaj do uprzednio przygotowanej papryki i gruszki. Gdy komosa ryżowa wchłonie całą wodę dodaj ją do pozostałych składników.
Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwy i listki świeżego szczypiorku. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.
Jeśli nie masz świeżego szczypiorku możesz go zastąpić tymiankiem, a zamiast gruszki użyć melona.
Dodaj komentarz