Sernik z jagodami

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ser biały 1 kg
  • masło Łaciate 250 g
  • jajka 8
  • cukier 200 g
  • budyń waniliowy 1
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mąka 225 g
  • cukier puder 100 g

Przygotowanie

Ciasto

100 g masła posiekaj wymieszaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj 1 jajko. Zagnieć. Wyłóż formę papierem do pieczenia, a potem ciastem. Piec w temp. 200ºC przez 10 minut.



Masa serowa

Zmiel ser, dodaj do niego 150 g masła. Zmiksuj do gładkiej masy. Wymieszaj 7 żółtek z cukrem i dodaj do sera. Dodaj budyń i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj ubitą pianę z 7 białek i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na ciasto i piecz w 180ºC przez ok 70 min. Jak ciasto ostygnie posmaruj ciasto dżemem jagodowym i  polej lukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.