Do misy miksera włożyć ok. 1/4 ilości sera, ok. 1/3 ilości cukru oraz całą mąką ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 - 3 minuty, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Dodać resztę sera, jajka, cukier wanilinowy oraz resztę cukru i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach. Po raz kolejny do połączenia się składników. Wlać śmietankę i miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą w jednolitą, gładką masę.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni C.Odłożyć pierniki do dekoracji, a resztę pokroić na kawałki (większa kostka). Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do pieczenia.
Na dno piekarnika lub na kratce obok tortownicy postawić keksówkę z wrzącą wodą wypełnioną do ok. 2/3 objętości.
Zamknąć piekarnik i piec przez ok. 1 godzinę. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik. Dla najlepszych efektów po ostudzeniu schłodzić sernik w lodówce.
Wierzch sernika udekorować odłożonym pierniczkiem oraz opcjonalnie polewą czekoladową.
Dodaj komentarz