Sernik z pierniczkami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego
  • 200 g pierniczków (np. w czekoladzie)
  • 200 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g śmietanki kremówki 30% Łaciata
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie

Krok 1

Do misy miksera włożyć ok. 1/4 ilości sera, ok. 1/3 ilości cukru oraz całą mąką ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 - 3 minuty, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Dodać resztę sera, jajka, cukier wanilinowy oraz resztę cukru i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach. Po raz kolejny do połączenia się składników. Wlać śmietankę i miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą w jednolitą, gładką masę.



Krok 2

Nagrzać piekarnik do 175 stopni C.Odłożyć pierniki do dekoracji, a resztę pokroić na kawałki (większa kostka). Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do pieczenia.



Krok 3

Na dno piekarnika lub na kratce obok tortownicy postawić keksówkę z wrzącą wodą wypełnioną do ok. 2/3 objętości.
Zamknąć piekarnik i piec przez ok. 1 godzinę. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik. Dla najlepszych efektów po ostudzeniu schłodzić sernik w lodówce.
Wierzch sernika udekorować odłożonym pierniczkiem oraz opcjonalnie polewą czekoladową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.