Mięso płuczemy, dokładnie osuszamy, a następnie siekamy na bardzo drobne kawałki.
Bułkę nasączamy mlekiem, aż stanie się miękka. Odsączamy nadmiar mleka, bułkę dodajemy do mięsa razem z żółtkiem jajka i 1 łyżką masła. Białko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy i drobno kroimy – dodajemy do zrazów. Całość dokładnie (ale delikatnie, by piana z białek nie opadła) mieszamy.
Formujemy kotlety i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy przygotowane kotlety na wolnym ogniu.
Śmietanę mieszamy z ½ łyżki mąki. Dodajemy na patelnię do mięsa i dusimy całość jeszcze ok. 10 minut. Siekamy natkę pietruszki, dodajemy do sosu, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Podajemy np. z natką pietruszki i pomidorkiem koktajlowym.
Dodaj komentarz