Skrzydełka podziel na pół, przecinając je na chrząstce. Umieść je w dużej misce. Dodaj proszek do pieczenia, skrobię kukurydzianą, a następnie dokładnie obtocz w nich skrzydełka. Olej rozgrzej w głębokim garnku o grubym dnie. Usmaż na nim skrzydełka, aż będą rumiane z każdej strony.
Przygotuj marynatę. W rondelku rozpuść masło. Cebulę pokrój drobno, po czym dodaj ją do rondelka. Dodaj pastę paprykową, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj brązowy cukier oraz dopraw odrobiną chilli pieprz cayenne i solą. Dokładnie wymieszaj.
Podgrzaną marynatą oblej skrzydełka i dokładnie wymieszaj tak, aby w całości były nią pokryte. Skrzydełka ułóż na blaszce, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez ok. 40-50 minut.
Przygotuj dip. W rondelku podgrzej śmietankę. Pokrój drobno plastry sera żółtego, a następnie dodaj do rondelka z podgrzaną już śmietanką. Ciągle mieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz biały mielony. Dokładnie wymieszaj. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodaj musztardę miodową. Ponownie wymieszaj.
Upieczone, przyrumienione skrzydełka wyciągnij z piekarnika. Podawaj ze śmietanowym dipem oraz słupkami marchewki i selera naciowego. Smacznego!
Dodaj komentarz