Skrzydełka Buffalo

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka (bez lotek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 1 l oleju rzepakowego
  • marchew
  • seler naciowy

Marynata:

  • 80 g masła Mazurski Smak
  • 1 cebula
  • 80 g pasty paprykowej sriracha
  • 100 g ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 szczypta chili pieprzu cayenne
  • sól

Dip:

  • 6 plastrów sera Gouda w plastrach Mlekpol
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1 szczypta białego, mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydełka podziel na pół, przecinając je na chrząstce. Umieść je w dużej misce. Dodaj proszek do pieczenia, skrobię kukurydzianą, a następnie dokładnie obtocz w nich skrzydełka. Olej rozgrzej w głębokim garnku o grubym dnie. Usmaż na nim skrzydełka, aż będą rumiane z każdej strony.



Krok 2

Przygotuj marynatę. W rondelku rozpuść masło. Cebulę pokrój drobno, po czym dodaj ją do rondelka. Dodaj pastę paprykową, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj brązowy cukier oraz dopraw odrobiną chilli pieprz cayenne i solą. Dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Podgrzaną marynatą oblej skrzydełka i dokładnie wymieszaj tak, aby w całości były nią pokryte. Skrzydełka ułóż na blaszce, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez ok. 40-50 minut.



Krok 4

Przygotuj dip. W rondelku podgrzej śmietankę. Pokrój drobno plastry sera żółtego, a następnie dodaj do rondelka z podgrzaną już śmietanką. Ciągle mieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz biały mielony. Dokładnie wymieszaj. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodaj musztardę miodową. Ponownie wymieszaj.



Krok 5

Upieczone, przyrumienione skrzydełka wyciągnij z piekarnika. Podawaj ze śmietanowym dipem oraz słupkami marchewki i selera naciowego. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.