Cudowne połączenie imbiru, miodu i cytryny z curry, papryką i cynamonem sprawia, że kurczak nabiera wyrazu i egzotycznego smaku.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Skrzydełka obsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni, aby zarumieniły się z każdej strony.
Skrzydełka razem z tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy imbirem, curry, czerwoną papryką, cynamonem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojone suszone śliwki i cebulę. Następnie całość mieszamy.
Polewamy miodem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 1 godzinę, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut.
Można podawać z pokrojonym selerem naciowym.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 09:13:00
Skrzydełka przygotowane w taki sposób są na pewno pyszne :)
Odpowiedz