Tradycyjne danie na Wigilię lub rodzinne spotkania. Proste w przygotowaniu i smaczne – sukces kulinarny gwarantowany.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Filet moczymy w wodzie przez 8 godzin, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie odlewamy wodę i zalewamy schłodzonym mlekiem i moczymy jeszcze przez 2 godziny.
Następnie wyjmujemy filet, suszymy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: ogórki i oczyszczone z gniazd jabłka drobno kroimy, mieszamy z cebulą oraz śmietanką Łaciatą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Kawałki śledzia dodajemy do sosu ze Śmietanką Łaciatą i jabłkiem, całość mieszamy. Ozdabiamy natką pietruszki.
Do sosu możemy dodać starty chrzan.
Dodaj komentarz