Jajka ugotować na twardo. Warzywa oprócz cebuli ugotować w łupinkach, po ugotowaniu obrać.
Warzywa każde z osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach jarzynowych, przełożyć w osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku.
Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać.
Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około 3 godzin.
Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie odciśnięte buraczki- jest to pierwsza warstwa (mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm).
Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić.
Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy.
Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i posmarować sosem majonezowym.
Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować sosem majonezowym.
Na nich koleją warstwą są jajka. Na jajkach ułożyć drobno pokrojone i wymieszane z cebulką śledzie.
Gdy wszystkie warstwy są już nałożone chwytamy oburącz dłuższe krawędzie i zawinąć do środka najpierw prawą i następnie nakładając lewą stronę tworząc roladę.
Mam nadzieję, że piszę dość zrozumiale. Niestety nie miałam pomocników, którzy w trakcie jej zawijania zrobili by zdjęcie. Po złożeniu rolady zawinąć ją w folię i dobrze schłodzić najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem dowolnie udekorować i kroić w plastry.
Dodaj komentarz