Świąteczna rolada ze śledziem

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 4szt. duże lub 5 średniej wielkości buraki,
  • 4 szt.marchewki,
  • 2-3szt. nie za duże ziemniaki,
  • 2szt. jajka,
  • 1 szt.mała cebulka,
  • 2-3szt. nie duże płaty śledziowe w oleju wiejskim,
  • około 100g mieszanki Majonez + ubita śmietanka 30% łaciata w proporcji 1;1
  • sól do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Warzywa oprócz cebuli ugotować w łupinkach, po ugotowaniu obrać.
Warzywa każde z osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach jarzynowych, przełożyć w osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku.
Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać.
Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około 3 godzin.






Składanie rolady:

Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie odciśnięte buraczki- jest to pierwsza warstwa (mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm).
Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić.
Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy.
Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i posmarować sosem majonezowym.
Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować sosem majonezowym.
Na nich koleją warstwą są jajka. Na jajkach ułożyć drobno pokrojone i wymieszane z cebulką śledzie.
Gdy wszystkie warstwy są już nałożone chwytamy oburącz dłuższe krawędzie i zawinąć do środka najpierw prawą i następnie nakładając lewą stronę tworząc roladę.

Mam nadzieję, że piszę dość zrozumiale. Niestety nie miałam pomocników, którzy w trakcie jej zawijania zrobili by zdjęcie. Po złożeniu rolady zawinąć ją w folię i dobrze schłodzić najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem dowolnie udekorować i kroić w plastry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.