SŁONECZNE ODWRACANE CIASTO POMARAŃCZOWE

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na owoce w syropie:

  • 2 pomarańcze,
  • 150 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml likieru z gorzkich pomarańczy

Składniki na ciasto:

  • 180 g Kefiru Sokólskiego lub Milko, Jogurtu Naturalnego Augustowskiego, Maślanki Mrągowskiej lub zsiadłego mleka Mlekpol (można wymieszać resztki z lodówki),
  • 110 g roztopionego i wystudzonego masła Łaciatego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka suszonej i zmielonej skórki pomarańczowej (lub cytrynowej lub mandarynkowej - ja suszę wszystkie cytrusowe skórki),
  • 220 g mąki tortowej,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 160 g cukru ,
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Pomarańcze umyć porządnie, a najlepiej wyparzyć. Pokroić w grube plasterki i ułożyć je próbnie w tortownicy (u mnie 24 cm), żeby było widać, ile dokładnie musimy ich przygotować.



Krok 2

W rondlu zagotować wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Włożyć pomarańcze i gotować na małym ogniu kwadrans lub nieco dłużej - skórka musi zmięknąć.



Krok 3

Owoce wyjąć i wyłożyć nimi dno tortownicy zabezpieczone papierem do pieczenia. Syrop wystudzić i dodać do niego likierek. W wersji dla niepełnoletnich można ten element pominąć. ;)



Krok 4

Kefir zmieszać z masłem, zmiksować, dodawać po jajku i cukier porcjami, miksować dalej. Potem dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.



Krok 5

Mąkę zmieszać z sodą i solą i wymieszać z masą do połączenia składników, nie za długo - jak na muffiny.



Krok 6

Zalać ciastem pomarańcze w tortownicy. Piec w 160 stopniach przez ok. 30-40 minut, do suchego patyczka.



Krok 7

Po chwilowym wystudzeniu ściąć górkę z ciasta i nasączyć je syropem, zostawiając jakieś 2-3 łyżki w rondlu. Odstawić na 10 minut - niech wszystko wsiąknie.



Krok 8

Ciasto wyjąć na talerz pomarańczami do góry i resztę syropu rozlać na wierzchu - niech wniknie sobie teraz od tej strony. Podawać domowym łasuchom ostrożnie, bo szybko znika. ;) Smacznego!



Wskazówki

Likier z gorzkich pomarańczy jest opcjonalny - jeśli ciasto mają jeść nieletni, lepiej z niego zrezygnować. :)

Polecam piec z podwójnej porcji na dużej prostokątnej blaszce - inaczej ciasto za szybko znika...

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.