Składniki:

  • 30-40 dkg mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki rumu
  • 1,5 łyżki masła Łaciate
  • Kilka łyżek ulubionej marmolady
  • Olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie


Z podanych składników wyrabiamy ciasto, aż zaczną pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza ( ok. 10 min). Gotowe schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Ciasto wałkujemy jak na pierogi.



Krok 2

Szklanką wycinamy z niego krążki. Brzegi nacinamy w pięciu miejscach w równych odstępach, nie docinając do środka. Każdy z powstałych końców kolejno zawijamy do środka formując kwiatuszek. Zwinięte końce dobrze , palcem by w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły.



Krok 3

Na wiatraczki ciasto także nacinać na pięć części i zawijać tworząc jego kształt.



Krok 4

Wrzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniczku.



Krok 5

Na środek każdego kwiatka nakładamy po odrobinie marmolady i posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.