Śmietankowe Ciasteczka z Marmoladą

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciata 30%,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g masła ŁACIATE,
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej),
  • 1 budyń śmietankowy,
  • marmolada, lub inne nadzienie owocowe

Przygotowanie

Krok 1

Mąki, budyń i proszek przesiać i zagnieść z zimnym masłem. Wmieszać cukier, a następnie dodać żółtka i śmietankę.





Krok 2

Zagnieść ciasto lub zmiksować odpowiednimi końcówkami.



Krok 3

Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego.



Krok 4

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.



Krok 5

W każdej kulce zrobić dziurkę i wypełnić ją (przy pomocy rękawa cukierniczego) ulubionym nadzieniem. Piec w 190* przez 25-30 min. do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.