Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać całe ciepłe mleko (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Z jajek i żółtka, reszty cukrów ubić gęsty i puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrami, śmietankę i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie. Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz. Dużą tortownicę wysmarować lekko olejem i oprószyć mąką. Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść. Ciasto przełożyć do długiej keksówki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 min. Po 30 minutach posmarować wierzch ciasta ciepłym mlekiem. Przygotować kruszonkę. Posypać kruszonką wyrośnięte ciasto. Do nagrzanego piekarnika - 175 stopni C - wstawić ciasto drożdżowe. Piec około 55 min. Po 50 min. na blachę której piecze się ciasto w tortownicy wlać 1-2 szklanki wrzącej wody (uwaga!nie wcześniej!). Po 5-10 min. wyjąć ciasto. Natychmiast przykryć całe ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach.
Mąkę zagnieść z masłem na sypki proszek. Dodać cukry - zagnieść opuszkami palców tworząc kruszonkę.
Dodaj komentarz