Sos barbecue klasyczny

Tradycyjny amerykański sos podawany do potraw z grilla, czyli do barbecue. Pozornie to prosty i banalny sos, jednak dużym uproszczeniem byłoby gdybyśmy stwierdzili, że sos ten stanowi połączenie ketchupu z musztardą. W rzeczywistości sos jest cudownym zbalansowaniem słodkości z ostrością. Dobrze przyrządzony nadaje potrawom z grilla charakteru.

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 ml ketchupu
  • 1-2 łyżki cebuli (startej na drobnych oczkach tarki)
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki octu winnego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • łyżka miodu lub melasy
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Cayenne
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 2 spore łyżki wędzonej suszonej papryki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotowujemy ocet z cukrem, miodem, solą, pieprzem, sosem Worcestershire i cebulą. Na małym ogniu gotujemy całość przez 2-3 minuty. Następnie zestawiamy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia pod przykryciem.



Krok 2

Do przestudzonego płynu dodajemy ketchup, musztardę i tyle wody, by sos miał odpowiednią konsystencję.



Krok 3

Gotowy sos barbecue przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Zachowuje świeżość do miesiąca.



Wskazówki

Sos najlepiej smakuje po schłodzeniu, przede wszystkim do dań z grilla. Dla smaku sosu istotny jest dobry gatunek ketchupu.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.