Jednym z najbardziej popularnych sosów jest sos boloński, którego podstawowym składnikiem są pomidory. Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Idealny do makaronu.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Na rozgrzanym oleju podsmażamy mielone mięso przez 2-3 minuty, następnie dodajemy do niego drobno poszatkowaną cebulkę. Gdy się zeszkli dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy wszystkie składniki, na małym ogniu, przez 10-15 minut. Jeśli zależy nam na czasie, możemy do mięsa i zeszklonej cebulki dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę wody.
Gdy pomidory rozpadną się, odparują sok a sos stanie się gęsty, dorzucamy do niego połowę puszki zielonego groszku i czekamy, aż sos się zagotuje.
Gotowy, gorący sos doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i świeżą bazylią lub oregano. Przed podaniem posypujemy go parmezanem.
Dodaj komentarz