Sos chrzanowo-majonezowy

Popularny dodatek do mięs, wędlin serów i jajek. Łączy w sobie łagodność majonezu z ostrością chrzanu. Chętnie wybierany zwłaszcza przez zwolenników bardziej łagodnych, kremowych smaków. Często gości na wielkanocnym stole.

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 ml majonezu
  • 100 ml gotowego chrzanu
  • 3-4 łyżeczki Śmietanki Łaciatej 18%
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Do miseczki przekładamy majonez.



Krok 2

Dodajemy do niego chrzan, sól, cukier, sok z cytryny i śmietankę Łaciatą.



Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, by utworzyły jednolitą, gęstą masę.



Krok 4

Gotowy sos przekładamy do słoików lub nakładamy na miseczkę.



Wskazówki

Sos chrzanowo majonezowy można przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku w lodówce do 7 dni.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.