Sos jagodowy do deserów

Owocowe, słodkie i gęste sosy. Aromatyczne i pełne cudownych wyrazistych smaków. Doskonale komponują się z lodami, deserami i ciastami, ale sprawdzą się też jako dodatki do gofrów, naleśników czy racuchów.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki jagód
  • - 2-3 łyżki wody
  • - ½ szklanki cukru
  • - kilka gałązek mięty
  • - 2-3 łyżki likieru jagodowego

Przygotowanie

Krok 1

Z cukru, mięty i wody przygotowujemy gęsty syrop. Zagotowujemy go.



Krok 2

Jagody miksujemy, łączymy z syropem i doprowadzamy do wrzenia.



Krok 3

Do gotowego sosu dolewamy likier jagodowy lub spirytus. Sos przelewamy do słoiczków i zamykamy na gorąco.



Wskazówki

Jeśli sos ma być zużyty od razu, jagód nie trzeba zagotowywać.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.